Ensi kerran kuulin joogasta jo aika pienenä, koska edesmennyt Famoni eli isäni äiti harrasti joogaa. Se tuolloin näyttäytyi jonakin hyvin mystisenä aktiviteettina, jota salaseuran tapainen ryhmä vanhoja rouvia kerääntyi yhdessä harjoittamaan. Hiukan myöhemmin joogan harrastaminen yleistyi Suomessa, ja lapsuuden mystiikka alkoi aiheen ympäriltä haihtua. Lukiovuosina ajan hermolla ollut ystäväni hehkutti jo joogaa, mutta minun aikani ei vielä ollut. Olin aika lukossa itseni kanssa oleva teini, ja jossain sisimmässäni tiesin, että joogassa en pääsisi itseäni pakoon.

Ensimmäiselle tunnilleni osallistuin 19-vuotiaana syksyllä 2001 opiskellessani Granadassa, Espanjassa. Tanskalaiset kämppikseni houkuttelivat minut naapurustossa sijaitsevalle joogasalille. Teimme klassisia asanoita sulassa sovussa paikallisten eläkeläisten kanssa ja samalla karttui sanavarastokin. Lempiasanani oli “la vela” (kynttilä) eli tutummin hartiaseisonta. Joogasalin nimi oli sopivasti “Yoga Solar”, ja aurinkoisena sen muistankin! Pukuhuoneessa raikui railakas puheensorina, harjoituksen rauhoittavan vaikutuksen tunsin selvästi ja huomasin kehonkin nopeasti avautuvan. Olin hyvää vauhtia hurahtamassa klassiseen joogaan, ja kävin sangrían ja ilmaisten tapasten täyttämän opiskelijaelämän ohessa tunneilla pari kolme kertaa viikossa. 

Eräänä iltana palatessani baarista kotiin, minut sitten ryöstettiin melkein kotiovellani. Kamppaillessani järkyttyneenä laukustani veistä pitelevän nuoren miehen kanssa sain murtuman, joka tehokkaasti esti paluun joogamatolle enää sinä syksynä. Jäin typertyneenä seisomaan kadulle jo esiin kaivamani kotiavain kädessä, ja rosvo sai saaliikseen olkalaukkuni kera hikisten joogakamppeiden ja opiskelijan laihanlaisen lompakon. Seuraavien viikkojen harjoitukseni oli opetella kirjoittamaan vasemmalla kädellä ja toipua välikohtauksen aiheuttamasta ahdistuksesta. Aika monta kertaa pääsin kipsattua kättä ihmetteleville kertomaan tarinan ryöstöstä, mikä oli sekin hyvää puhutun espanjan treeniä. Joogainnostuksen siemen oli kuitenkin kylvetty ja murtumakin parantui ennen Suomeen paluutani. Eikä mennyt kovin kauaa kun löysin itseni taas joogan parista, aika erilaisissa puitteissa tosin…

©Siri Vedya • Tietosuojaseloste • Kauppa
Valokuvat Studio Metsä & Prokuvat
Verkkosivusto Lovesta 

©Siri Vedya
 Tietosuojaseloste • Kauppa
Valokuvat Studio Metsä & Prokuvat
Verkkosivusto Lovesta